Hens Höghet Mammsens

Felstavade och dåligt skrivna blogg. Om min blygsamma chiliodling, barn och strävsamma men oftast inte särskilt lyckade försök att bemästra diverse handarbeten.

Paneng.

Kategori: Chili.

I Fredags slutade jag lite tidigare och fick en del dötid att fördriva på stan. I väntan på att att min skjuts skulle komma gick jag in på en asiatisk livsmedelsbutik och shoppade loss. När vi köper hämtmat från vår lokala Thaimat/pizzeri så tar jag nästan alltid något med panengcurry. Nu äntligen fick jag tillfälle att köpa mig en egen burk med panengcurrypasta. Faktiskt den sista som stod på hyllan. När jag ändå var där så passade jag även på att köpa både grön och röd currypasta av samma fabrikat som panengen.

Igår blev det alltså kyckling i panengcurry och kokosmjölk. Det var gott men nästa gång ska jag använda mindre av "vattnet" i kokosmjölken för att få en krämigare konsistens. Tänker då även överdriva mängden currypasta än mer då jag vill ha det riktigt hett. Hettan får då även hjälp på traven av chilisarna på bilden nedan.

 

h

Det är spännande att handla i dessa små utländska affärer, för även om de nu står på svensk jord så ger de mer än en glimt av ett annat land. Det fanns flera frysboxar och kylskåp. När jag sneglade in i en kyl så fastnade mina ögon på detta rödgnistrande inplastade paket och det brännde till i mitt hjärta av habegär.

chili

Det är vietnamesisk chili enligt lapen på paketet och när jag smakade en bit  av den jag hackade för att ha i maten så brände det till rejält. Blev lite vaksam och överdrivet försiktig för sedan i matlagningen så mildrades hettan och den gifte sig gudomligt väl med panengcurryn.

Nästa gång blir det en krämigare och betydligt hetare panengcurry. Jag längtar redan!

Dagens

Kategori: Chili.

Märkliga krafter härskar inne på mitt dass. Vet inte om det är värme och gas i kombination som orsakat en spontan mystisk kloningsprocess men igår upptäckte jag något förunderligt.
Skåda miraklet! Här är min stolthet Razzan som vuxit upp brevid sin mor min favvorazza. Ja det största och finaste exemplaret från frukten vars fröer jags atte rätt i jorden. För ett tag sedan så satte jag den lilla plantan i en egen kruka, nu plötsligt är det två små plantor där i.

öh

Rent chilimässigt så fick denna dag en strålande början med ett vällyckat bullbaksexperiment. jag har under dagen ömsom frossat och ömsom tröstätit av dessa ljuvliga bullar.

Middagen bjöd dock på en svag besvikelse. Plockade nu min jalapeno som var så vackert löftesrik röd, tyvär var den lika klen i smaken som barnen var otrevliga vid bordet.

 

d

 

Åh vad mysigt...

azc

Bullar med chili

Kategori: Chili.

Till att börja med så gick jag efter bullreceptet på vetemjölspaktet. Sedan lät jag fantasin flöda. Detta har malt i mitt huvud nu ett tag. Igår kväll fick jag en chokladkaka av karln med Lindts chilichoklad. Smakade och jo det var helt klart en av de godaste chokladerna jag ätit. tanken slog mig hur god den skulle vara i bak. Idag skar Jag små bitar av den som jag hade i den delen jag även använde cajennepeppar. Toppade alla bullar med riven choklad innan de åkte i i ugnen.

sdf

Som alla försår så är det alltså inte en pizza med köttfärs på bilden ovan utan bulldeg med finhackad razzamatazzchili inknådad. Fyllningen består av löjliga mängder smör, socker, vaniljsocker, kardemumma,kanel,mera razza.mmmåhlalala

Delade upp chiliexperimentet i två delar och bakade även ut en liten deg till som jag hade samma röra på men även cajennepeppar och finhackad choklad. Den senare som bara blev 5 bullar blev självklart godast.

Planering

Kategori: Chili.

Idag har jag bestämt mig för att det äntligen ska bli av. Jepp idag ska jag genomföra mitt chillibulleexperiment. Kan inte få det ur huvudet så det måste testas. Min tanke går så här Bullar är svingott och Chili är underbart tillsamans ihopbundet av massor med kanel vanilj och kardemunna så borde det väl gifta sig ypperligt med den mjuka saftiga bullen.Har även Lindts Chilichoklad som jag offra för den goda sakens skull

Påskigt värre

Kategori: Pyssel

I helgen fick Eira en dag till middagen först juice och sedan även ett glas med kolsyrad läskeblask. Genast ville hon blanda dessa men jag avrådde henne från detta då smakerna knappast skulle gå ihop. Fantastiskt nog så stod hon ihop en av världens starkaste impulser, driften hos barn att hälla över vätska från en behållare till en annan.

Men först blev hon ivrig. Om jag gör så och dricker blir jag en jättejätte kanin då? Eh va? Det var hennes far som puzzlade ihop det. Eira tänkte att detta kunde bli en brygd så stark att hon skulle kunna förvandlas till en varulvskanin.

 

eiransktpynt

Till varulvskaninens lov eller påskpynt som det annars vanligtvis kallas. En av fyra blev klar ikväll, känns som att detta kommer ta minst fyra kvällar att färdiggöra dessa . Det är nämligen både väldigt uppmärksamhets och tålamodskrävande att kvällspyssla med en grinig och koncentrationsrubbad 31åring om kvällarna.

Röd Jalapeno

Kategori: Chili.

Min jalapeno är ännu orörd, hade tänkt att ta den till tackos men eftersom den börjat skifta så vackert till rött så känns det bäst att vänta. Förhoppningsvis så blir den starkare med tiden. Lite roligt är det för i beskrivningen stod det att det skulle bli gröna frukter och visst är de det ett tag i allafall.

röd jalapeno

Snart på våra fat.

Mormors stolthet

Kategori: Chili.

Denna lilla razzamatazz är nu min stora stolthet. Ja det är faktiskt så, eftersom den kommer från min favorit chili och dessutom är den första av de som jag helt enkelt satte från plantans frukt rätt ner i jorden. Här är iallfall mitt första "barnbarn" omsatt och välmående i egen kruka. Tanken på att någon gång i en nära framtid ta fruör från dennes frukt och sätta känns episk, ja jag anar redan nu vingslagen från min personliga chilihistoria. ;-)

 

generation2

 

mor och barn

Tre till som jag nog ska sätta om i morgon eller till veckan.

Chiliburgare

Kategori: Chili.

Känslan av lycka, mättnad och extrem självgodhet smeker fortafrande mitt ego efter middagens utsökta tiumf. Jag är övertygad om en sak och det är detta enkla påstående.

Jag är bäst på att göra burgare!

För några år sedan åt jag en fantastiskt god burgare på Harry.b. james i hufvudstaden, den var minst sagt imponerande. Så var även den burgartallriken jag och karln åt på Bite line i stan, men mina burgare är numera bättre.

Jag har nu just skrytit om detta enkla fakta på facebook  och nu måste jag bevisa detta. Trefligt värre! Göran och Petra ni är hjärtligt välkomna.

I värsta fall blir maten bara djävligt bra.  *ödmjuk*

Dagens sådd.

Kategori: Chili.

Stort tack till chilikamraten i NSKC som gav mig en  massa roliga fröer. En hel del av dessa har nu hamnat i jord och står i badrummet på det uppvärmade golvet. Hitintills har denna frökläckarmetod fungerat ypperligt och jag hoppas att det även denna omgång ska bli minst lika bra uppkomst.

Midnight pearl babies
Red demon thai
Bhut joloka
Kali mirch
Trinidad Scorpio
Pimenta de neyde
Lila Jalapeno


Elefanten russel
Starflame
Jamacian red hot
Söt banan peppar
Thai birds eye
Santa fe grande

Planterade om tre små pasilla Bajio och sörjde mina Lemon habanero som jag råkade dekapitera i förgår.

Chipotlepasta

Kategori: Chili.

Det finns numera en hel del chiliprodukter att få tag på och tittar man in på nätbutiker som extremefood.se och grillhouse så får man mer än sitt lystmäte mättat.

Måste ändå slå ett slag för en fantastiskt god grej inköpt på ica. Santa Marias chipotle pasta! Det är sant mina ögon tåras nu av längtan och sentimental rörelse när jag tänker på hur djävla god den är till mina hemmagjorda burgare.

st marias cp

De är het och ja fantastiskt god. Vet inte om det är för att jag är en gammal exsnusare men jag tycker att den förutom behaglig hetta även bjuder på minnen från alla de finaste snusarna jag tog på tiden det begav sig

Ordentlig oreda.

Kategori: Chili.

Denna paprika och chilimix (bilden nedan) samt en påse med Razzafrön var de första av sorten som jag satte och det var nu snart ett år sedan. På grund av slarv, stress och en del andra kaotiska omständigheter så blandades mina frön runt och jag tappade kollen på vad som var vad. Med tiden så blev det allt tydligare men det tog länge innan jag hittade vad jag trodde kunde vara Hungerian hot vax. Det var några plantor som tog längre tid på sig att ge frukt och påminde lite om paprikorna. De få frukterna jag till slut fick, hela två stycken blev det på en planta av två. Den första var så gott som helt smaklös och jag dömde ut växten till en misslyckad och klen spetspaprika. När jag någon vecka senare tog en tugga från den kvarvarande frukten fick jag en chock. Den var fylld av het vätska och det brann faktiskt till rejält, kanske mest för att jag var oförberedd men då förstod jag att det var nog ändå inte någon paprika det där.

Plantorna tog kylan som sedan kom lite sämre än övriga och det hade kanske gått bättre om jag klippt ned dem men nu gjorde jag inte så och jag trodde fram tills för några dagar sedan att jag slängt dem båda.

juty

 

Men nu är det tydligt att en av de i badrummet som jag trodde var en razza inte är det. Det kan inte vara något annat än Hungerian Hot vax men det ser rätt knäpp ut. Kanske en oäkting av något slag?

yrty

Min stolthet och min stora lycka, dör denna av så tar den en bit av mitt hjärta med sig ner i myllan. Min favoritRazzas närmast naturliga barn. Från ett av fröerna som jag tog från växten och bara tröck ner ner i jorden under bladverket.

gvjm
Tenntrådsarmband

Kategori: Tenntrådsarmband

Lite snett är oxå rätt och jag gör det för att det är kul inte för att det blir fint. Två saker jag tröstar mig med för det är kul om jag har tid och gärna lite koncentrationsförmåga över, då tenntrådstramasr jag gärna.
Det går lite sisådär men det är roligt iallfall när det inte går helt åt helvete vilket tyvär händer för ofta. Livet är Orättvist jag har en längtan efter att skapa och pyssla men är så jäkla klumpfingrad! Men jag gör det endå.

fgh

Det är roligast att fläta dem jag hatar när flätan är fastsydd och det är dax att sy ihop allt och färsta knapp och ögla, det är då det går åt helvete.

Chilikola

Kategori: Chili.

En av de enklaste men godaste saker man kan göra. Detta går inte att misslyckas med om man inte är konsistensfascist. För det är ju så enkelt som så att ju längre det kokar dessto hårdare blir det men även i närmast flytande form så är det fantastiskt gott. Apropå det så längtar jag tills jag ska mixtra med varm chokladchilisås och glass, eller så blir det kanske en marängsvis med cilikolasås och på hemmagjorda maränger.

Det är ett ständigt gissel! Jag blir aldrig så sugen på att exprimentera och testa saker i köket som när jag bantar.
Här kommer på begäran ett ungefärligt recept på chilikolan som jag gjorde härom sistens. Den påminde starkt om Risen men var het och godare.
Som stomme att luta sig emot tog jag  ett recept ur Jan hedhes Efterrätter,tårtor och godsaker.

Orginal med modifikationer och ändringar inom parantes

50 g smör (kanske 70g)
1dl strösocker
1 dl farinsocker ( drygt ½dl)
(typ 2-3 matskedar sirap, farinsockret var så hårt och jag för otålig
för att göra något åt saken så jag ersatte en del med sirap på ett ungefär sisådär)
1½ dl vispgrädde
½dl Honung

en redig dos Blairs After death sås
xv

Tilläggas bör att jag även tog ett deciliter mått och i det rörde ihop mycket kakao mycket kardemmuma kanel och ingefära som jag slutligen rörde ner i blandningen.


EnSortsChiliKola

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten och låt allt koka upp under omrörning.
Koka i ca 20- 30 minuter, mer eller mindre funkar det med beror på vilken konsistens som önskas.
Häll upp kolan där du vill ha den.

P.S Glöm för fan inte chilisåsen och kakaokryddan!

Eat the heat

Kategori: Chili.

Jag läser nu Jonas Borsséns bok Eat the heat kokboken som skjuter starkt med chilipeppar.
Har nyss påbörjat den och till min stora förnöjelse så finns där förutom recept chilifakta och historia.
Kan lätt säga att det är dumt att banta och samtidigt läsa kokböcker med mat som man älskar.
Å andra sidan så gör det inte så mycket om jag nu frossar mat med chili för som boken tar upp så ökar ämnesomsättningen med 25% om man äter mat med chili.

gj


Nyhetingarna

Kategori: Chili.

nya

Så här ser det nu ut hemma hos mig. På det uppvärmda toagolvet står de senast sådda. Börjar de se lite torra ut ställer jag dem på ett fat med vatten ett tag så de får släcka törsten innan de fortsätter sin uppvärmda uppväxt. Kommer när det blir varmare i fönstren att sätta fler frön.


Lärdomar från förra året

*Det går att så senare och få en fina växter med ok skörd. i år tänker jag pga fortsatt ljusbrist sprida ut sådden över flera månader och se hur det går.
*Det går att hålla växterna vid liv hela vintern utan lampor men inte alla och man bör ge de stackars liven belysning om man inte klipper ner dem, jag har även förstått att jag till vintern ska klippa ner några växter.
*Det går att så och få upp chiliplantor på hösten, det går men ja vi får se vad det leder till.

På bilden står även en planta från i höstas den är rätt fin men pga det gamla vanliga dvs kaotiska omständigheter så vet jag inte om det är en Apache, starflame eller masqerade.