Vecka 12

I dag går jag in i den magiska efterlängtade graviditetsvecka 12! Om Bubblert fortfarande lever där inne så är nu risken för missfall minimal.
Minns att jag hoppade runt av lycka förra gången jag tog mig över denna  tröskeln men då hade jag fått hört hjärtat i vecka 11 och hade en UL tid att se fram emot i vecka 14.  *bitter*

Vecka 12 ska även innebära att hormonernas härjningar planar ut att illamåendet försvinner ja typ  att allt blir jävligt mycket bättre...

Väntar heroiskt på att allt detta ska inträffa

Jepp för inte är jag den som klagar och gnäller ;-)


Vecka 12
Kroppen: Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.
Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Fostret: Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

Ha koll på vad du äter
Listeria och toxoplasma är två infektioner som kan smitta via mat. Risken att smittas är liten, men om man skulle bli smittad kan infektionerna orsaka skador på fostret eller missfall. Enligt Livsmedelsverket dör båda bakterierna om maten hettas upp riktigt ordentligt. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, medan listeria överlever frysning. Det är viktigt att känna till smittorisken, men det är väldigt ovanligt att utsättas för smittan i Sverige.

/ Text stulen från familjeliv.se

Ett inlägg jag inte vet om jag tänker posta

Idag var det inskrivning på MVC och till min stora besvikelse så lyssnade inte barnmorskan efter hjärtat, och så som jag hade sett fram emot det!
Nya direktiv tydligen gällande hjärtlyssning på unga foster eftersom mackapären tydligen avger en värmestrålning som  kan vara skadlig.
Förstår att det låter fånigt men jag hade verkligen sett fram emot att få höra det lilla hjärtat. Känner nu inte så stor glädje eller någonting positivt alls över graviditeten och hade hoppats på att få göra det.

Nytt för denna omgång är även att jag ska gå på glukosbelastning eftersom Eira var en sådan liten tungklump, alla mina värden var så fina under förra graviditeten men nu kommer det ändå hållas mera koll.

*suck*

Jag känner mig som ett svin ett otacksamt svin välsignat med det finaste man kan få men oförmågen att glädja mig.
Som ivf:are hör det väl till att man Halleluja ska vara så jäkla glad och tacksam man är ju så väl medveten om vilket mirakel det lilla livet är.
Jag mår illa, kan inte skita, har stora matsmältningsproblem samt  förlossningstrauma från förra graviditeten, med facit i bakfickan kan jag bara säga att jag blev gravid för tidigt, för tätt innpå förlossningshelvetet.

Hade jag vetat att vi faktiskt skulle ha denna extrema tur att lyckas på första försöket så hade jag nog gett fan i det.

RSS 2.0